Extra lyxig chokladglass

Dagens recept kommer från boken Lomelinos glass av Linda Lomelino.

Glass känns kanske inte så vintrigt eller juligt men faktum är att jag tycker det är den bästa desserten så här års när all mat är så tung. Glass slinker ner! Och det är lätt att smaksätta den lite juligt med kryddor och godis exempelvis.

img_4806

Extra lyxig chokladglass

Till det här receptet behövs en glassmaskin.

En gräddigt krämig och mäktig glass som verkligen smakar som den ska. Lätt att smaksätta efter humör och tycke. Kanel (ca 1 tsk), rivet apelsinskal, hackade nötter, hackad choklad i olika färger eller några droppar pepparmynta, krossad polka, browniebitar el kaksmulor låter väl som några trevliga förslag?

3 dl vispgrädde

2 msk kakao

100 g hackad mörk choklad (70 %)

1 msk Kahlua el Tia Maria (kaffelikör)

3 äggulor (stora)

1,5 dl mjölk

0,5 dl strösocker

en rejäl nypa flingsalt

Gör så här:

Värm hälften av grädden (1,5 dl) i en kastrull med kakaon. Vispa för hand och värm till kokpunkten. Ta bort från värmen och låt chokladhacket smälta under omrörning. Häll över i en skål och tillsätt resten av grädden (1,5 dl) och kaffelikören.

Vispa gulorna fluffiga i en skål.

Värm mjölk, socker och salt i en kastrull till kokpunkten. Rör ner den varma mjölekn i gulorna och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills smeten tjocknar. Sila ner i chokladblandningen och rör om. Kyl väl, ev i frysen. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig och frys den sedan ytterligare 2-3 timmar innan servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s