Salta kex med fänkål

Våran tvååring älskar att småäta och hans senaste upptäckt är kex. Eftersom han redan har energi som en duracellkanin (och älskar frukt) försöker jag minimera intaget av sötsaker. När det dessutom är varmt och svettigt att springa loss utomhus passar salta kex lite bättre än söta. Köpte för ett tag sedan ett paket sådana i mataffären och blev himla förvånad över hur svårt det var att hitta kex utan en massa skit i (som palmolja, härdade fetter och E-ämnen). Helt otroligt. Eftersom det är så enkelt att baka egna tänkte jag dela med mig av detta recept som bara innehåller naturliga ingredienser. Goda för både stora och små så klart. Jag har i skrivande stund provsmakat flera stycken redan, haha!

IMG_3364

Självklart kan du prova att byta ut fänkål mot exempelvis anis, rosmarin eller kummin.

IMG_3366

(Receptet kommer från boken Systrarna Eisenmans Mingelmat men jag använde rågsikt framför grahamsmjöl och ökade på andelen sesamfrön i receptet).

Salta kex med fänkål

Smöriga, spröda, lätt salta och riktigt goda med en mjuk smak av fänkål. Degen kan förberedas och förvaras i kyl ca 1 vecka el 3 mån i frysen. De färdig kexen håller ca 1 månad om de förvaras torrt och luftigt. Perfekta att ta med på den varma picknicken eller att servera på en ostbricka eller som snacks med en god röra till.

1 plåt med kex i valfri storlek el ca 30 st mindre

ca 2,75 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl eller rågsikt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk hela fänkål (mer om du vill åt kraftigare smak)

1 msk skalade sesamfrön

100 g smör

0,5 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Stöt fänkålen i en mortel. Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda med mjölken. Arbeta snabbt ihop samtliga ingredienser till en deg. Plasta in och kyl 30 minuter. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en rektangel, nästan lika stor som pappret/plåten. Kör gärna över degen med en kruskavel eller nagga den väl med gaffel. Skär ut kex i valfri storlek, lättast går det med en pizzaslicer. Flytta över kexen med hjälp av en tårtspade/osthyvel/stekspade till en plåt med bakplåtspapper (de kan ligga ganska tätt) och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills kexen fått lite färg. Ju mer färg desto sprödare kex. Låt svalna på plåten eller på galler.

 

2 tankar på “Salta kex med fänkål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s