Rabarbergrottor

Godmorgon söndag och grått väder. Idag passar det extra bra med bakning, eller vad säger ni? Vi fick en grymt god och enormt kladdig chokladkaka igår av vänner och jag ska nog inte ens berätta hur mycket som slank ner i magen, hehe..så själv får jag nog hålla igen lite med kakorna idag! Men er kan jag ju fresta med lite rabarbergrottor.

Syltgrottor är en underskattad småkaka som kan smaka så rackarns gott ibland. Just nu är den ju godast med hemkokt rabarbersylt förstås och kanske en kula glass eller grädde i gropen också?

IMG_2652

Muffinsplåt och muffinsformar hjälper grottorna att hålla perfekt form. Älskar att de är lite mjuksega i botten och frasiga på toppen och dessutom får en god försommarsmak av rabarber.

IMG_2654

Rabarbergrottor

Klassiska grottor smakar underbart med hemkokt rabarbersylt med vaniljstång. Just den här tjocka sylten har jag kokat med syltsocker. (Dubbelt mer rabarber än socker angivet i vikt). Tips! Fyll grottan med en liten kula vaniljglass strax innan servering! Perfekt sommarfika.

12 stora el 24 små

200 g smör (mjukt)

1 dl strösocker

ca 4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Tjock rabarbersylt eller annan valfri sylt

Muffinsformar och muffinsplåt för snyggast resultat

Gör så här:

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör, socker och vanilj någon minut. Blanda snabbt ner mjöl blandat med bakpulver och forma till en deg. Dela degen i önskvärt antal och forma bollar av degbitarna. Lägg dem i formarna. Gör en generös grop i varje boll och fyll med en toppig klick sylt. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått vacker färg, ca 10 minuter för små och 15 för stora. Låt svalna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s