Rabarbervispgröt

Härliga rabarbertider! Den är ju som spädast och godast nu på vårkanten. Nu har jag gjort en uppdaterad variant på förra årets favorit; rabarbervispgröt. Först ville jag göra en blandning av rabarber och jordgubbar men så insåg jag att jordgubbarna redan satt livet till i min nyttiga chiasylt – som vi för övrigt mumsade i oss snabbare än snabbast till både gröt och pannkakor! Blir till att göra mera och då ska ni också få receptet igen.

IMG_2555

Rabarbervispgröt med äpple

Den här gröten ska ätas kall och den vispas luftig och kall länge med elvisp. Godast tycker jag det är med kanel och gräddmjölk till. För att slippa använda strösocker till den sura rabarbern har jag tagit hjälp av två användbara kompisar; äppelmust med fruktkött (100 % ren produkt) och xylitolsocker/björksocker. På Åland köper man det i mataffären så mina föräldrar har alltid med sig ett gäng till mig när de kommer på visit.

250 g rabarber

2,5 dl äppelmust

2,5 dl vatten

ca 3 msk xylitolsocker/björksocker eller strösocker

0,75 dl mannagryn

salt och ev vaniljpulver

Gör så här:

Skölj rabarbern (den behöver inte skalas) och skär den i 2 cm stora bitar. Koka rabarbern mjuk i vattnet med juicen och sockret i ca 10 minuter. Mixa blandningen slät och vispa ner mannagrynen. Koka till en gröt under omrörning. Smaka av gröten med salt och vanilj.

Vispa gröten luftig, sval och ljus med elvisp. Det kan ta ca 10 minuter så jag låter min Kitchen Aid göra jobbet. Servera kall med socker, kanel och gräddmjölk.

1 tanke på “Rabarbervispgröt

  1. Pingback: Baka med rabarber | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s