Den bästa fudgen

Det absolut bästa receptet på fudge gör man på kondenserad mjölk. Det är så skönt att slippa koka, hålla reda på temperaturer och riskera ett sockrigt resultat. Det här grundreceptet har jag nu gjort hundratals gånger, så du kan lita på att det blir riktigt bra. Tipsar också om olika sätt att smaksätta den på längst ner.

IMG_0403

Pepparkaksfudge toppat med farinsocker strö. Helt galet god! Som att äta pepparkaksdeg, var det någon som sa.

(Vi får stå ut med dimmiga mobilbilder framöver om bloggen ska överleva, kamerasladden är spårlöst borta!!).

IMG_0411

Grundrecept fudge

Underbar konsistens (inte alls sockrig), lätt att skära, kan stå framme på ett serveringsfat några timmar utan att börja kleta. En klockren gå bort present! Den är lätt att göra, men när man väl blandar ihop allt så måste man arbeta snabbt och utan distraktioner för att fudgen ska få bra konsistens. Därför bör man smaksätta innan man blandar samman allt.

1 burk sötad kondenserad mjölk (<400 g)

25 g smör

en nypa salt

450 g choklad (ljus eller mörk eller blandat efter smak)

-Jag blandar ofta mjölkchoklad med 70 % mörk choklad men vill jag göra en vit fudge ökar jag mängden vit choklad lite grann till 475-500 g för att få samma konsistens. Annars blir just den snabbt mjuk i rumstemperatur.

Gör så här:

Klä en form med kanter med bakplåtspapper, (runt 20 x 20 cm ungefär).

Smält smöret med den kondenserade mjölken och saltet i en kastrull på låg värme, rör hela tiden i botten och lämna inte kastrullen, det kan snabbt bränna i botten. Blanda ner ev smaksättning, ta bort kastrullen från värmen. Smält chokladen. Blanda samman allt snabbt, med några kraftiga tag med en slickepott. (Rör du för länge stelnar den snabbt och kan börja se glansig och skuren ut). Häll genast upp i formen, platta till ytan. Garnera ev och ställ kallt några timmar el över natten. Skär i kuber och servera gärna kall. Går bra att frysa.

Tips på smaksättningar:

*några droppar pepparmintolja från apoteket (smaksätt den smälta chokladen med minten och smaka på den så får du en fingervisning om vad som blir lagom starkt)

*2 msk lakritspulver + flingsalt eller krossad turkisk peppar på toppen

*toppa med flingsalt

*skal av 1,5 apelsin + en skvätt juice. Toppa med apelsinsocker (socker blandat med skal)

*3 krm av vardera malen kardemumma, kanel, ingefära och nejlika för en pepparkaksfudge

*vit choklad (istället för mörk/ljus choklad), 1 påse saffran och skal av 1 lime

20 tankar på “Den bästa fudgen

 1. Mari

  Smälter du chokladen i vattenbad? Kan man inte smälta chokladen i den varma kondenserade mjölk – smörblandningen? Jag måste testa det här receptet för som du säger, fudge bli ofta sockrigt så därför är jag nyfiken på det här receptet. 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tidigare hackade jag chokladen fint och blandade den med den varma mjölkblandningen, men det blir bättre resultat och enklare att smälta chokladen helt för sig i mikron el över vattenbad innan allt snabbt blandas samman. Lycka till! 😀

   Svara
 2. Ulrika

  Gjorde fudge med pepparkakskryddor, kanongott! Ska även göra din espressofudge, hittade receptet förra julen och den gick åt väldigt fort 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Eftersom den här smeten stelnar till sig ganska snabbt är jag lite tveksam till att spritsa den. Men om du försöker så berätta gärna hur det gick! Vågar man inte prova så får man väl aldrig veta 😀 Lycka till!

   Skickat från min iPhone

   Svara
 3. Lisa

  Hittade ett recept på en fudgekaka som du skrvit 2014. Läste nu här och frågan blir då. Kan man göra fudgedelen av kakan på kondenserad mjölk? Den kondenserade mjölken, kokar man den inte i burken först? eller kan man köpa kondenserad mjölk som man häller ut?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Om du vill toppa kakbotten med karamelliserad mjölk (dulce de leche) så kan du antingen köpa den färdig på burk eller koka en oöppnad burk kondenserad mjölk (som är lös i konsistensen) i vatten 2-3 timmar. Låt den svalna innan du öppnar den så får du en trögflytande kolasås som jag trycker blir godast om man toppar med lite flingsalt. (Men den stelnar aldrig dock). Jag skulle nog inte toppa kakbotten med receptet på fudge (godiset) för det kommer bli för mäktigt och tjockt tror jag, och risken finns att den inte vill hålla sig kvar ovanpå kakan när du väl skär i den. Sök efter min mintchokladtårta i sökrutan (minten kan skippas) för mitt favvorecept på fudgekaka. Hoppas vi förstod varandra nu! God jul och lycka till! 🙂

   Svara
   1. Lisa

    Tack så jättemycket för svar! Det ska jag absolut göra. Jag söker efter en perfekt nyårsdessert och tror det blir fudgekaka 😀

   2. Johanna Inläggets författare

    Hej! Minst en vecka i kylen, (men säkert mycket längre),framförallt om man inte håller på och tar ut och in den hela tiden.

 4. Nathalie

  Hej. Ska testa ditt fudge recept nu på kondenserad mjölk, blandade med mörk och ljus choklad. Toppade med hackade hasselnötter o flingsalt. Första gången jag gör fudge och fastnade för receptet att den inte blir sockrigt för de vill jag inte. Vill ha den kompakt, slät och mumsig. Återkommer om hur resultatet blev. Tack för receptet och god jul😊 /Nathalie

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Det låter som en god kombo du fick till. Ja det här receptet har jag gjort hundratals gånger och det levererar alltid! God jul 😀

   Svara
   1. Nathalie

    Skulle även göra lite knäck så fick hasselnötter över. Det blev kanon bra ditt recept, super god! Alldeles slät och fin inge grynig/sockrig. Nu har jag varit till affären och köpt mer kondenserad mjölk så får de bli en ny omgång fastän med mini marshmallows som topping😊

 5. Beatrice

  Letade efter lite enkla godisrecept till jul och snubblade över din blogg. Ska testa några fudgerecet senare i veckan. Hör av mig och berättar hur det blev 🤗

  Svara
 6. Pingback: Baka till advent | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s