Espressonougat

Mjuk nougat gör mig nästan lite knäsvag. Smaksätts den dessutom med kaffe så behöver jag inte så mycket mer i godisväg. Den här kaffenougatpralinen är således en storfavorit. Kaffenougat är också magiskt gott med mandelmassa, klicka på länken här för att se min kaffenougattryffel med marsipanbotten.

IMG_0365

Har man aldrig sysslat med praliner kan jag förstå att det är svårt att förstå hur man får dem så runda. På bilden ser ni hur ett tomt chokladskal ser ut. Man köper dem alltså i det här formatet. Sen är det inte svårt att själv koka tryffel eller karamell exempelvis, fylla skalen med hjälp av en spritspåse, täcka med ett lager choklad och garnera. Förenklat så går det till så!

Fyllningen är ett busenkelt recept som du inte kan misslyckas med. Du slipper koka, hålla reda på temperaturer eller vänta speciellt länge på att smeten ska svalna. Gillar du inte kaffe är det bara att utesluta det. Nougat är gott precis som det är eller att smaksätta med exempelvis kanel, apelsin eller hackade hasselnötter.

Espressonougat praliner

Choklad, nougat och kaffe kan inte bli fel. Det här krämiga nougatpralinen slår alla köpevarianter med hästlängder. Det går utmärkt att göra en halvsats om man vill det.

ca 60 st

pralinskal, gärna kulformade

250 g mjuk nougat (finns att köpa på bakhyllan i mataffären i platta guldpaket)

100 g mörk choklad 70 %

100 g mjölkchoklad

2 påsar (3,5 tsk) malet espressopulver från Nescafé  (finns på kaffehyllan i mataffären – perfekta smaksättare vid bakning när man inte önskar använda vätska/kaffe)

Smält choklad till ”lock” – måste inte vara tempererad men vill du snabba på processen så använd tempererad choklad eller Fazer Block dekor

Gör så här:
Hacka chokladen och nougaten. Smält försiktigt (i korta intervaller i mikro eller över vattenbad) och blanda ner espressopulvret. Smaka av och låt svalna. Fyll en spritspåse med smeten och fyll små skal. Låt stå över dagen eller till följande dag. Smält mörk choklad, fyll en spritspåse och fyll ut hålet med choklad till ett ”lock”. Skaka formarna lite om det behövs för att få ett jämnt resultat. Låt stelna helt, till nästa dag om du hinner vänta. Använder du tempererad choklad stelnar det fortare. Nu är det fritt fram att garnera, men hantera kulorna varsamt så att de inte krossas.

Garnera med kakao eller socker:

Ta på dig tajta platshandskar och lägg en klick smält choklad i handflatan (behöver inte tempereras). Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och rulla den sedan i exempelvis kakao eller (färgat) socker. Låt torka. Om du har rullat i kakao kan du sikta bort överflödet genom att lägga ett gäng kulor i en tätmaskig sikt och skaka runt kulorna. Resultatet blir lite melerat.

Garnera med choklad:

Använd tempererad choklad. (Googla!) Eller smält exempelvis Fazer Block Dekor för samma glansiga resultat. Ta på dig tajta platshandskar och lägg en generös klick smält choklad i handflatan. Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och låt den rulla ur handen på en plåt klädd med baklåtspapper, försök få kulan att landa på den lite plattare delen. Låt stena.

Förvara i sval och torr rumstemperatur, dvs inte i kylen, nära ugnen, mikron eller diskmaskinen eller vid fönster där solen kan ligga på och värma eller där fukt kan krypa in. Oftast brukar sovrummet vara en svalare plats! Hållbarheten är upp till en månad ungefär, så länge tryffeln är hel (utan hål) men den kommer alltid vara godast och krämigast nylagad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s