Vanilj- & chokladglass

1:a april, hjälp vad tiden går snabbt, nu gäller det att hinna njuta av våren innan den susar förbi!

Den här glassen är så galet busenkel men ändå så fantastiskt god. Än en gång en liten påminnelse till mig själv att det enkla många gånger är det godaste. Alla gånger en trevlig påskdessert också!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här bilden på glassen i sin platslåda direkt från frysen gör den inte rättvisa. Så tänk dig en krämig gräddglass tillsammans med din favorit choklad. Lite som den där glasstårtan Vienetta, ni vet som kanske dök upp på fikabordet ”förr i tiden”.

Vaniljglass med chokladchunks

Gräddig vaniljglass som möter flisor av favoritchokladen är svår att motstå. Jag hackar inte chokladen till glassen utan försöker ”flisa” sönder den. Tycker det ger en skön känsla i munnen när man äter den. Receptet är superenkelt, du behöver ingen glassmaskin, bara en visp till grädden.

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 burk sötad kondenserad mjölk (395 g)

100 g mörk choklad 70 % (Fazer el Marabou Premium är mina favoriter vid bakning)

100 g  mjölkchoklad (Fazer blå är min favorit)

Gör så här:

Vispa grädden till mjuka toppar med vanilj och salt. Vänd ner mjölken. Hacka eller flisa sönder all choklad med en vass kniv. Smält hälften av vardera chokladsort för sig (i mikron under intervaller, eller över vattenbad) och vänd ner dem slarvigt i glassen och blanda ner hacket med några få tag. Häll smeten i en platslåda med lock och ställ i frysen i minst 4 timmar eller längre. Om glassen är helt genomfrusen så låt den mjukna framme 20-30 minuter innan servering.

10 tankar på “Vanilj- & chokladglass

 1. Malin

  Det här är verkligen bästa receptet på glass, det är synd bara att kondenserad mjölk innehåller laktos. Kan ju aldrig göra detta hemma pga Jossan. Såg du att jag gjorde glass av kokosmjölk för ett tag sedan? Det kräver ju glassmaskin iofs, men jädrar vad gott det blev! På påskafton blir det även chokladmousse av endast kokosmjölk (den feta garant) uppvispad med kakao och sötning. Lite fruktsallad till det föreslog mamma, så det blir nog toppen!

  Hoppas allt är fint med er, vi kanske skulle ta och ringas någon dag? 🙂

  KRAM! Och Glad Påsk i förväg!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Borde verkligen finnas en laktosfri variant, för jag håller med – det är världsklass på glassen! Låter gott du, jag har inte riktigt kommit dit än, vet iaf att vispad kokosmjölk (som grädde) inte alls föll mig i smaken. Men annars älskar jag kokos, och garants rosa förpackning är ju bara bäst! Mums! Klart vi ska ringas, efter påsk? Tack vännen, glad påsk till er också! 🙂

   Svara
   1. Malin

    Eller hur, hoppas det kan komma någon gång!
    Jaså? Det som är såååååå gott haha.. älskar kokosgrädde och glass och allt 😛

    Åh det gör vi! Vill ha uppdatering om Norrköping 🙂

  2. Carina

   Hej! Jag är laktosintolerant men köper lactrase (tabletter) på Apoteket och tar vid tillfällen som detta. Bara ett tips 😊

   Svara
 2. Sara

  Hej! Blir så sugen på allt gott men jag har ett problem. Min sambo tål inte komjölk så jag kan inte använda kondenserad mjölk, har du nåt förslag på ersättning? Gäller de bara smör och grädde går de ju bra m vegetabiliska alternativ men just kondenserad mjölk känns svårt…
  Tack på förhand!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Äsch, vad trist. Kommer inte på någon ersättningsprodukt just nu som skulle fungera lika bra. Men många använder fet uppvispad kokosmjölk som bas i glass, kanske kan vara något att googla på för tips och recept? Om jag gör en laktosfri enkel glass lovar jag att posta den på bloggen. Lycka till! 😀

   Svara
 3. Carina

  Alltså jag dör vad bra det här glassreceptet är!! Äntligen provat!! Det blev två smaker förra helgen och 4 (!) till idag! Aldrig mera köpeglass…och glassmaskinen kan jag nog också fimpa nu. 😊

  Svara
 4. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

 5. Pingback: Glassigt | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s