Chokladkaka med Daim, apelsin & nougattäcke

Gott nytt år kära läsare! Tack för att ni kikar in här och gör min matblogg levande. Älskar när ni kommentarer och lämnar små spår av er – fortsätt gärna med det! Det ger mig ork och lust att fortsätta.

Nu avslutar vi det här året med ett sista sött recept. Lite pepp för mer grönt och fräscht vill man ju ändå vara när januari hälsar på och då gäller det ju att maxa chokladintaget nu, eller hur 😉 Jag har köpt en ny inspirerande bok inför det nya året, så räkna med mer hälsosamma smoothies och juicer så småningom. (Man brukar ju onekligen vara sugen på lite lättare matintag efter julens maffiga rätter och gottebord…). Ska försöka bli bättre på att ladda upp fräschare middagar också som inte är så gräddiga och tunga – det skulle nog magen må bra av.

Men nu till dagens chokladiga recept. Tänk mastig kladdkaka med krispiga bitar av Daim samt med en uppfriskande hint av apelsin. Och som om inte det vore nog, ett täcke av nougat och Nutella på toppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En riktig godiskaka, ja nästan som konfekt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Choklad och apelsin ger ju en julig touch i sig men jag kan tänka mig att vispgrädde pudrat med kanel blir en riktig hit som tillbehör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daimkladdkaka med apelsin och nougat

Kladdkaka deluxe! Seg, tät, mäktig, chokladig och söt förstås. Apelsin ger en uppfriskande touch och Daim ger gott tuggmotstånd. Nougattäcket är förstås inget måste men ger det lilla extra.

Chokladkaka:

175 g smör

175 g choklad, lika delar 70 % mörk choklad och mjölkchoklad

1 krm salt

3 ägg

1,75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

rivet skal av 1 apelsin

3 dl vetemjöl

200 g  Daimkulor eller krossad Daim

Nougattäcke:

125 g nougat, Odense

0,5 dl Nutella

Lite Daimkulor eller krossad Daim

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnstemperatur.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med hackad choklad och salt. Låt svalna lite. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Rör ner chokladsmeten, apelsinskal samt siktat mjöl. Blanda sist ner Daim. Spänn fast bakplåtspaper i botten av en springform (24 cm i diameter). Häll ner smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan är klar när ytan precis har stannat. En provsticka skall vara fuktig men inte superkletig. Låt svalna.

Smält nougat och Nutella över ett vattenbad. Häll det över kakan och garnera sist med Daim. Låt kakan stå kallt tills nougattäcket har stelnat. Servera den kall. Går bra att frysa samt äta direkt från frysen.

4 thoughts on “Chokladkaka med Daim, apelsin & nougattäcke

  1. Josefin

    Gott nytt år vännen! Vill bara skriva och tacka för alla gudomliga recept! Du får inte sluta skriva – jag går in var och varannan dag (letar också ofta recept här). Jag vet ju att det du lägger ut är riktigt gott.

    Svara
  2. Petra

    Den här var helt underbart god! Choklad, apelsin, daim, kladdkaka. Med den kombinationen kan det inte gå fel! 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s