Lakritstryfflar

Dessa godingar smälter i munnen och kan mycket väl vara den där lilla sötsaken som får avsluta middagen eller vara del av ett  stort gottebord där man vill bjuda på många olika smaker. Innehåller inga svåra moment men däremot lakritsgranulat som är lite knepigare att få tag på än pulver.

Lakritsgranulat får man fram genom att mala eller krossa stänger eller block av rålakrits. Det är lite grövre i texturen än lakritspulver, lite mer som ett ”socker” i konsistensen. Det är inte lika lätt att få tag på som lakritspulver (som idag finns i nästan alla mataffärer), du behöver söka i lakritsbutiker, pralinbutiker eller lyxigare godisaffärer eller på nätet så klart. Ni får två exempel här och här.

Originalreceptet är från boken Lakrits, bakverk, godis, desserter, mat & dryck av Elisabeth Johansson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krämig lakritstryffel rullad i ett tunt lager mörk choklad och lakritssocker. To die for!

Jag skriver som jag brukar; använd tajta plasthandskar när du rullar tryfflar (finns bland städartiklar i matbutiken eller på Clas Ohlson) och stå inte i närheten av en varm ugn. Passa på att rulla när köket är svalt och dina händer är svala och inte kokheta. Det blir så lätt kletigt annars….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakritstryffelpraliner

Lena små rackare som smälter i munnen. Lakritsmaken är tydlig och alldeles lagom stark. Glukossirap finns på bakhyllan och glukos även på apoteket. Det kan du spara och använda till julgodis senare i år.

20-40 st beroende på storlek

200 g vit choklad

75 g mörk choklad (70%)

1 dl vispgrädde

0,5 msk lakritsgranulat

10 g glukos (glukossirap) eller honung

ev en nypa salt

150-300 g mörk choklad att rulla i (jag klarade mig på den mindre mängden)

Lakritssocker:

1 dl strösocker

1 msk lakritsgranulat

Gör så här:

Hacka all choklad och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, lakritsgranulat, glukos och salt. Häll den varma blandningen över chokladen och rör om till en jämn tryffel. Låt svalna, häll smeten i en låda, täck med lock och låt stelna till nästa dag (över natten).

Skeda upp små tryffelhögar och rulla dem snabbt till kulor i valfri storlek – använd tajta plasthandskar.  Blanda socker med lakritsgranulat på en tallrik eller i en skål och smält chokladen. Ta en klick smält choklad i handflatan och rulla snabbt kulorna mellan händerna och rulla dem sedan i sockret. Ta hjälp av en sked. Förvara gärna tryffeln i kylen så håller den någon vecka eller två. Tryfflarna går också bra att frysa in.

3 tankar på “Lakritstryfflar

  1. Pingback: Julgodisfavoriter | en smaksak

  2. Pingback: Lakritsdagen | en smaksak

  3. Pingback: Julgodis | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s