Snabbare lasagne

Många har nog en föreställning om att lasagne är bökig och tidskrävande matlagning. Så behöver det inte vara! Färska lasagneplattor förkortar tiden i ugnen och ricottaost gör bechamelsåsen onödig, alltså sparar du ännu mera tid.

Som vanligt är lasagne godast när det fått stå till sig lite. Perfekt att förbereda till lunchlådan!

Idén till receptet hittade jag i årets första Elle mat & vin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag missade köpa hem färska lasagneplattor. Men det löste jag genom att förkoka torkade lasagneplattor under 5 minuter. Det gick hur bra som helst! Klibbar de fast i varandra efteråt är det bara att skölja med kallt vatten.

På bilden är lasagnen fotad direkt efter gräddningen. Några timmar senare eller dagen efter är den fastare i konsistensen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svamplasagne med ricottaost

Det går utmärkt att göra rätten helt vegetarisk eller byta ut skinkan mot exempelvis knaperstekt bacon. Strunta inte i citronskalet, det ger hela rätten den rätta fräschören. Välj svamp efter eget tycke, egentligen var jag på jakt efter kantareller men det slutade med champinjoner i varukorgen och det funkade fint. Den här lasagnen är inte stark men smakrik på ett snällt sätt. Gillar du het mat så tillsätter du helt enkelt chili, tabasco eller sambal oelek.

4-6 portioner

500 g kantareller eller champinjoner

smör, salt och peppar (ev chili eller andra kryddor)

1 svampbuljongtärning

1 lök

1 vitlöksklyfta

200 g färsk spenat

olivolja

skal av 1 citron

200 g välrökt skinka (kan uteslutas)

1 burk (à 300 g) ricottaost

1 burk (2 dl) crème fraîche (lätt)

färska lasagneplattor eller 9 förkokta (5 min) torkade plattor

1 färsk chili

ca 2 dl riven parmesan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200°.

Putsa svampen och skiva den. Stek den i smör, salta och peppra. Låt finhackad lök och vitlök fräsa med. Smula över buljongtärningen. Blanda ner spenaten (den ”sjunker” snabbt undan) och tillsätt lite olivolja. Smaksätt röran med citronskal och tärnad skinka.  Rör ner fraîche och ricotta, smaka av med salt och peppar.

Smörj en mindre ugnsform. Varva plattor med röra, riven ost och strimlad chili. Avsluta med röra och riven ost.

Grädda i 20-25 minuter. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet.

4 thoughts on “Snabbare lasagne

 1. Johanna

  Har alltid haft lite svårt för bechamelsåsen i lasagne, tycker lätt att den tar över hela rätten, så det här låter ju som ett supergott alternativ!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag gillar inte heller när lasagne simmar i bechamelsås…huuuh! Det blir lite barnmatsvarning över det. Inte för att det ska vara torrt heller, lagom är bäst. Tror att du vågar prova min hederliga lasagne också, sök på; lasagne my way, så hittar du även det receptet. Lycka till och tack för att du lämnade ett spår efter dig! 🙂

   Svara
 2. Daniel

  Nix förkokt var ingen bra idé med de lasagneplattor jag provade. Klistrade ihop totalt till ett block. gick sönder när jag försökte skilja dom åt. Kallvatten hjälpte inte. Ännu ett exempel i livet där genväg blev en senväg 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s