Catarinatårta


Tårtor var det ja. Nu har jag fått öva på en ljus och mycket fräsch tårta, nämligen dagens recept som kommer från Catarina König. Jag har gjort den två gånger, ena gången lite mindre och andra gången enligt originalet. Du får båda versionerna!

Barnsligt snygg insida! När vi utvärderade den här mindre tårtan kom vi fram till att en tunn strykning hallonsylt på en tårtbotten, samt ett tunt lager av frostingen på ett annat lager skulle göra smakupplevelsen i munnen bättre eftersom det är lite mer botten i det här receptet. (Jag har nämligen gjort 3/4 sats av botten men 1/2 av fyllningarna i en form på 15 cm).

Passion- och hallonmoussetårta med vit chokladfrosting (15 cm)

Fräsch, frisk och riktigt god. Den här satsen ger en tårta som passar i en form om 15 cm i diameter. Min personliga kommentar till den här tårtan är att stryka ett tunt lager hallonsylt på en botten (för saftighet) och addera en tunn strykning av vit chokladfrostingen i ett annat lager för bättre harmoni när man väl äter.

Citrontårtbotten:

En klassisk lätt och luftig botten. I sig inte jätterolig men den låter fyllningarna stå i fokus.

0,75 dl vetemjöl

0,75 tsk bakpulver

0,75 dl potatismjöl

0,75 tsk vaniljsocker

1 krm salt

3 ägg

1,5 dl strösocker

rivet skal av en mindre citron

Gör så här:

Klä botten på en springform, 15 cm i diameter med bakplåtspapper.

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl i en bunke.

Vispa ägg och socker riktigt poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formen och grädda i ca 35 minuter el tills en sticka kommer upp torr. Låt svalna något, och stjälp sedan upp botten upp och ner på ett fat. Låt svalna en stund och sedan under formen.

Passionscurd:

Riktigt syrlig och fräsch.

Tips! Det går riktigt bra att sjuda alla ingredienser utom smöret tills det tjocknar och sedan tillsätta smöret på slutet. Curden går att frysa om man vill förbereda i god tid.

3,5 passionsfrukter (el 50 g frysta passionskuber, dvs 3,5 st)

0,35 dl strösocker

0,5 citron, rivet skal av halva, pressad saft av hela

0,5 ägg

1 gula

0,5 msk majsstärkelse

25 g smör

Gör så här:

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull el tina kuberna. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem om du inte vill ha med dem för crunch förstås. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse:

Fast, rosa och syrligt god. Skulle kunna tänka mig att prova dra ner gelatinbladet till 1 st.

1,5 gelatinblad

125 g frysta hallon

0,35 dl florsocker

50 g Philadelphiaost

1 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Vit chokladfrosting:

Söt, len och god. Passar bra till de syrliga fyllningarna och mjukar upp upplevelsen.

100 g vit choklad

150 g mjukt smör

2 dl florsocker

150 g Philadelphiaost

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.

Montering:

Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.

Lägg på nästa botten.

Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten.

Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.

Känn efter på tårtan att den känns helt jämn.

Täck tårtan med ett jämnt lager av frostingen och garnera på valfritt sätt.

Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

 

När jag skulle garnera den här tårtan gick jag ut i mammas och pappas trädgård och fyndade. Blev höstigt och fint även om grundregeln kanske är att man garnerar med det som tårtan innehåller – i det här fallet passion och hallon.

Som du kan se på bilden nedan är det en välfylld tårta där fyllningarna och inte bottnarna är i fokus. Resultatet bli en saftig och fyllig tårta. Vill man så kan man spritsa rosor som garnering på tårtan av frostingen men det tyckte jag var svårt för jag upplevde frostingen lite för lös för det – men perfekt att stryka med.

Hemsk bild, men ville visa insidan!

 

Passion- och hallonmoussetårta med vit chokladfrosting (20 cm)

Den här tårtan är enligt grundreceptet, men jag adderade ett lager av vit chokladfrostingen i tårtan – vilket inte behövs här för bottnarna är supertunna. Väldigt saftig tårta med mycket fyllning som du kan se på bilden ovan.

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 ägg

2 dl strösocker

rivet skal av en citron

Gör så här:

Klä botten på en springform, 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl i en bunke.

Vispa ägg och socker riktigt poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formen och grädda i ca 35 minuter el tills en sticka kommer upp torr. Låt svalna något, och stjälp sedan upp botten upp och ner på ett fat. Låt svalna en stund och sedan under formen.

Passionscurd:

7 passionsfrukter (el 110 g frysta passionskuber, dvs 7 st)

0,75 dl strösocker

1 citron, rivet skal av halva, pressad saft av hela

1 ägg

2 gulor

1 mks majsstärkelse

50 g smör

Gör så här:

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull el tina kuberna. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem om du inte vill ha med dem för crunch förstås. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse:

3 gelatinblad

250 g frysta hallon

0,75 dl florsocker

100 g Philadelphiaost

2 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad

300 g mjukt smör

4 dl florsocker

300 g Philadelphiaost

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.

Montering:

Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.

Lägg på nästa botten.

Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten.

Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.

Känn efter på tårtan att den känns helt jämn.

Täck tårtan med ett jämnt lager av frostingen och garnera på valfritt sätt.

Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s