Kanderad citron

Ända tills nu har jag inte fattat poängen med att göra kanderad citron till desserter och bakverk. I recept där det ingått som garnering har jag alltid hoppat över det. Men vet ni va? Det är himla gott, smakar lite som hemlagad marmelad och är ett perfekt sätt att ta tillvara på citroner som kanske blivit liggande i fruktskålen. Provade även med lime men det blev inte riktigt lika gott. Apelsin kan jag tänka mig att blir vackert, men också sötare.

Alla bitar blev inte så snygga men dom äter man upp som godis. Ett tips är att bara låta bitarna sjuda och inte stormkoka i kastrullen så håller de nog formen bättre.

Här toppar de en lakritspannacotta. Mumsigt värre!

Så här gör jag;

Tvätta och skiva citron tunt, pilla bort eventuella kärnor. Skär i önskvärda skivor eller låt dem vara hela. Lägg i botten på en kastrull, täck med vaniljsockerlag (lika delar socker och vatten som kokats ihop med urskrapad vaniljstång) och låt sjuda i ca 20 minuter. Häll strösocker på ett ark med bakplåtspapper och fiska upp skivorna ur lagen. Lägg ut dem på sockret och toppa med mer socker. Låt dem svalna/torka till. Lagen som blir över är nu en citron-sirap, perfekt att ringla över pannkakor till exempel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s