Nudelsallad med tzay

Okej peeps, här kommer ett bidrag till det vegetariska köket. En het och fräsch nudelsallad med vegetarisk tzay (sojabitar med hög proteinhalt). Provat det någon gång? Jag blev bokstavligt talat kär i det för mååånga år sedan när jag bodde i Gbg och enkelt kunde handla färska spett på ICA Focus vid Liseberg. Konsistensen påminner mycket om kyckling och de smakar inte så mycket i sig själva och är därmed lämpliga att krydda ordentligt.

img_5981

Nu har jag för första gången provat handla mat på nätet (mathem.se) och där hittade jag frysta och marinerade tzaybitar som fick väl godkänt. Till dem labbade jag ihop en trevlig nudelsallad på det som kylen erbjöd. Mums!

img_5986

Nudelsallad med tzay

Dressingen är ett gott hopkok som smakar både sött, salt, hett och surt. Till salladen kan du förstås välja grönsaker fritt, jag tog vad kylen erbjöd. Det här är en fräsch rätt som mättar behagligt och skönt.

2-3 portioner

1 paket tzay (250 g)

ca 140 g äggnudlar (eller andra valfria nudlar)

1 morot

10 cm gurka

1 avokado

0,75 dl salta jordnötter

1 kruka koriander

1 msk skalade sesamfrön

Dressing:

1 lime

ca 1 msk mango chutney

1 msk neutral olja

1 tsk sesam olja

1 tsk finriven ingefära

1 tsk soja (Kikkoman)

0,5 tsk sambal oelek

1/4 vitlöksklyfta

ca 1 krm salt

Gör så här:

Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar (men skölj dem inte). Tillaga tzaybitarna enligt förpackningens anvisningar. Torrstek sesamfröna tills de får lite färg.

Finstrimla morot och gurka, tärna avokadon och krossa nötterna. Hacka koriandern. Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen (skal och saft av limen), smaka av och korrigera eventuellt syran/sötman. Blanda nu samman grönsaker, dressing och nudlarna och servera med tzaybitarna.

2 tankar på “Nudelsallad med tzay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s