Choklad- & pekannötstårta

Receptet på dagens drömgoda chokladtårta kommer från Elle mat & vin, nr 7/15.

IMG_3677

Mäktig ”chokladkräm” på en lyxig pekanbotten.

IMG_3679

Inte helt fel för chokldälskaren…sååå gott! Men nästa gång ändrar jag proportionerna för botten och fyllning lite, se mitt tips i receptet.

IMG_3687

Choklad- och pekannötstårta

Det bästa för chokladälskaren! En ljuvligt god och väldigt tät och mäktig tårta som inte kräver ugn, bara tid i kylen. Tänk dig en kall, fast och krämigt mäktig chokladmousse på nötbotten, toppat med grädde och bär. Himmel! Jag gjorde en halvsats av det här receptet i en springform med höga kanter, 15 cm.

-Men mitt tips är följande: gör 1 sats av botten och 0,5 sats av fyllningen till en form på 20 cm. Då tror jag fördelningen av botten och fyllning blir perfekt, för mig och min familj iaf!

Botten:

200 g pekannötter (rostade och fint hackade)

125 g smält smör

Fyllning:

175 g mjukt smör

250 g ljus choklad

250 g mörk choklad (70 %)

150 g socker

6 ägg (rumsvarma)

1 msk vaniljsocker

1,25 dl vispgrädde

Garnering:

vispad grädde

ev riven choklad

valfria bär

Gör så här:

Mixa nötterna och smält smöret. Här väljer du själv hur mycket tuggmotstånd du vill ha från nötterna. Blanda samman och tryck ut i en klädd springform, ca 22 cm i diameter. Jag kör bakplåtspapper på botten och plastremsa (du kan klippa till en kant av en plastficka el oh-papper) längs kanterna. Ställ kallt att stelna medan du gör fyllningen.

Vispa smör, socker och vanilj pösigt. Vispa ner äggen och fortsätt vispa ca 2 minuter. (Om smeten ser klumpig/skuren ut beror det nog på temperaturskillnader i ingredienserna, värm då lite försiktigt i mikron). Smält chokladen. Vispa ner chokladen och grädde och fortsätt vispa i ca 2 minuter. Nu ska du ha en chokladigt fluffig kräm. Slå bunken i bordet några gånger så lite luftbubblor försvinner. Häll smeten över botten, kyl minst 3 timmar. Jag satte dessutom tårtan i frysen i ca 1-1,5 timme innan servering för att vara säker på att den var fast nog att skära i.

Dra bort plasten. Toppa med vispad grädde, ev riven choklad och färska bär. Klar att servera i tunna skivor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s