Nya kokböcker

Den härligaste inspirationen för skaparlusten i köket måste ända vara rykande färska kokböcker! Så jag har klickat hem ett gäng nya som jag tänkte visa er.

Roy Fares har kommit ut med en ny bok som han kallar Sweet spots of New York: Bakverk och sötsaker från New York. Lång titel – som också beskriver boken på ett bra sätt. Staden är ju full av typiska amerikanska bakverk men är också influerad från världens alla hörn. Vi får ta del av massor av godsaker, inte bara brownies, cheesecakes och cookies utan nyheter som cronuts, churros, red velvet cheesecake cake, tiramisu cake, cornflakes ice cream mm. Roy tipsar också om sina favoritställen. Som vanligt läckra bilder och inspirerande recept! Har absolut hittat många recept jag vill sätta tänderna i och har faktist hunnit prova tre recept i boken redan…

Renée Voltaire har också gett ut en ny goding som heter The baking revolution. En söt bok med veganska och glutenfria desserter och bakverk. Det betyder att den bl.a. är fri från mjölkprodukter, vete och socker. Det ligger väl i tiden! Och inspiration på raw-fronten behöver jag för det är så lätt att bara fastna i en värld av nötter, kokosolja och bär tycker jag där det mesta smakar likadant och konsistensmässigt påminner om varandra. Dessutom har jag fastnat i boll- och bar”träsket” och ser fram emot att prova nyttigare pannacotta, cookies, cheesecake och glass för bättre variation. Hoppas hinna prova något redan i helgen!

Eftersom jag är på jakt efter bra tårtböcker som verkligen saknas på den svenska marknaden fick jag spana in den amerikanska sidan. Och vem borde inte vara mer pålitlig där än självaste Martha Stewart? Förr i tiden satt jag alltid och kollade in hennes program på dagTV. Måste ta upp det igen, hehe. Jag drömmer ju ändå om grönare fingrar och vill ständigt bli bättre i köket så hon är definitivt någon att inspireras och lära sig av.  Martha Stewart`s Cakes blev alltså den tredje boken jag beställde.  Det luriga med amerikanska böcker är förstås skillnaderna i både ingredienser och måttenheter men eftersom det finns omvandlingstabeller och jag ändå är van med receptutveckling så torde det inte uppstå större problem. Månne inte 150 recept på diverse tårtor kan ge lite tårtsug? När jag bläddrar i den märker jag förstås att den främst innehåller recept på diverse mjuka kakor och många är ganska knasigt smaksatta för våra svenska smaklökar. (Torkad frukt, kastanjer, rosmarin osv..). Inget som riktigt lockar mig men den typen av bakverk är förstås populära västeröver.

Klassikern Sju sorters kakor kom förra året i en ny uppdaterad utgåva och det är duktiga Mia Öhrn som gjort revideringen. Eftersom min gamla trotjänare fallit sönder och den bara kostar strax under hundralappen slog jag till på en ny. De flesta av de gamla recepten är kvar, några är borttagna och några nya har tillkommit (som exempelvis macarons, cheesecake, kladdkaka och donuts). Det jag fortfarande saknar i boken är ingresstexter till alla recept, sådant tycker jag är viktigt. En liten beskrivning av vad man kan förvänta sig.

 

Har du en favoritkokbok du alltid återkommer till? Tipsa gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s