”Röra ihop kaka” med saffran, lingon & vit choklad

Hör du till dem som bara orkar slänga ihop en kladdkaka till fikat? Eller har du lite bråttom att få fram en kaka så här i jultider? Då har jag receptet för dig. Bara att röra ihop, skicka in i ugnen och sen njuta med grädde eller glass. Mums! Gillar du inte saffran så uteslut det bara. Kanske du istället vill smaksätta med rivet citrusskal. (Då skulle jag ta skalet av 1 citron eller apelsin eller skalet av 1-2 limefrukter).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här saftig och god är den nygräddad, fortfarande lite ljummen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enkel saffranskaka med lingon & vit choklad

En busenkel ”röra ihop kaka” med tydlig smak av saffran – om du väljer att använda hela påsen. En desto festligare känsla får den med pigga lingon och söt vit choklad på toppen. Lite seg och tät i konsistensen, som ett mellanting av kladdkaka och sockerkaka ungefär.

125 g smör

0,25-0,5 g saffran (det blir ganska kraftig smak med en hel påse, men det är det jag har använt)

2 dl strösocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Fyllning:

knappt 1 dl lingon

ca 40 g vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200 ° vanlig ugnstemperatur.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna till kakan och häll smeten i en klädd springform, 20 cm i diameter. Strö lingon och hackad vit choklad över ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan är klar när smeten inte dallrar längre i formen utan känns fast och dessutom släpper från kanterna. Låt svalna och servera med grädde eller glass. Går bra att frysa in.

1 tanke på “”Röra ihop kaka” med saffran, lingon & vit choklad

  1. Pingback: Julens mjuka favoriter | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s