Bakad cheesecake toppad med lemon curd

Den här citroncheesecaken kom jag över i Roy Fares senaste bok; Delicious. Egentligen ska den toppas med en italiensk maräng som bränns av med gasbrännare men jag valde att spritsa gräddtoppar på kakan av ren lathet.

Om du är ute efter en bakad, krämig vaniljcheesecake toppad med citronkräm – då är det här cheesecaken för dig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyvärr har jag ingen bild i genomskärning. Men tänk dig en vit, fast men krämig cheesecake (lätt att skära i snygga bitar) toppad med len och frisk lemon curd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citroncheesecake

Krispig och smulig botten, fast och krämig fyllning med smak av vanilj – toppat med en len och frisk lemon curd samt gräddtoppar.

Vill du ha kraftigare citronsmak på cheesecaken så föreslår jag att du provar rivet skal i smeten. För att få mer fart på smakupplevelsen skulle jag servera den här kakan med färska hallon eller passionsfrukt och citronmeliss.

Pajbotten:

200 g Digestive kex (14 kex)

2 msk strösocker

100 g smör

Fyllning:

600 g naturell färskost (Philadelphia)

2 dl strösocker

0,5 vaniljstång

2,5 msk vetemjöl

1,75 dl gräddfil

2 ägg

1 äggula

Lemon curd:

2 ägg

1 stor äggula

1 dl pressad citronsaft

1 dl strösocker

60 g smör

Vispad grädde, citronmeliss och färska hallon till servering

Gör så här:

Pajbotten: Sätt ugnen på 175° varmluft (eller vanlig ugnsvärme). Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform (ca 22 cm i diameter). Mixa kexen med sockret i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela tjämt till botten och ca 3 cm kant i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, botten behöver inte få färg. Låt svalna helt.

Fyllning: Höj ugnsvärmen till 200°. Vispa färskost och socker fluffigt. Dela vaniljstången och tillsätt de urskrapade fröna samt mjölet. Vispa i 3-4 minuter. Vänd ner gräddfilen och ett ägg i taget, blanda noga. Häll smeten i formen och gräda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110° utan att öppna luckan och fortsätt grädda i ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnens eftervärme i ca 20 minuter. Låt svalna och ställ sedan kakan i kylen minst 6 timmar eller gärna över natten så att fyllningen stelnar ordentligt.

Lemon curd: Rör ihop ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och socker i en kastrull och rör ner i bunken. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme tills curden tjocknar. Häll den i en ren bunke, tillsätt smöret i bitar och blanda till en slät kräm. Täck och låt svalna i kylen i minst 4 timmar.

Bred curden över cheesecaken och spritsa gärna vispad grädde smaksatt med vaniljsocker över kakan inför servering. Servera med citronmeliss och hallon.

4 tankar på “Bakad cheesecake toppad med lemon curd

  1. Niklas

    Jag bytte gräddfilen mot grekisk yoghurt och hade i skalet och saften från 2 citroner sen toppade jag den med italiensk maräng smaksatt med honung och så jordgubbar som dekoration. Det blev helt fantastiskt!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s