Tomatfirre

Idag bjuder jag på torskrygg på en bädd av grönsaker och lök, toppat med en gräddig tomatsås. Enkelt, allt i en form och gott så klart! Servera gärna med kokt pressad potatis som suger upp den goda såsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomatfirre

Det fina med ”allt i en form mat” är att det går att förbereda och sedan bara skjutsa in i ugnen strax innan middagen. Torskrygg är min favoritfirre efter laxen – köttig i konsistensen.

6 portioner

4 tomater

1 paprika

1 gul lök

0,5 purjolök

3 vitlöksklyftor

färska eller torkade valfria örter (dragon, basilika, persilja…)

salt och svartpeppar

6 torskryggfiléer (säljs fryst  i fyrpack)

3 dl grädde

1 burk/tetra färdig tomatsås, ca 400 g

2 msk senap; Maille provencale

2 tsk ketchup/chilisås

1 tsk sambal oelek

Kokt pressad potatis till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 225°. Tärna tomaterna och paprikan. Hacka löken och skiva purjolöken och vitlöken. Blanda grönsakerna i en smord ugnsform. Strö över örter, salta och peppra. Fördela fiskbitarna ovanpå grönsakerna, tryck ev ner dem lite, salta och peppra. Vispa grädden lätt och blanda med tomatsås, senap, chilisås och sambal. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken. Stek fisken i ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är klar. Servera gärna med kokt eller pressad potatis som suger upp den goda såsen.

2 tankar på “Tomatfirre

 1. Maggan

  Oj! Detta ska jag prova! Storgillar verkligen din blogg och dina recept och tycker att det gärna skulle vara lättare att söka i dina kategorier, du kunde till exempel lägga en kategori för kött, en för kyckling och en för fisk.. Jag är i speciellt behov av fiskrecept, är ganska ”fingerfärdig” i köket men när det kommer till just fisk har jag mycket att lära, och du verkar kunna ha en hel del lärdom att dela med dig av.. 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack, vad bra med lite feedback. Jag håller helt med dig, sökrutan är inget vidare på min blogg, söker man inte exakt som jag skrivit tidigare så hittar man inget – även jag letar inlägg utan framgång nu och då – vilket är väldigt störande. Ska se om jag får tid över att kategorisera upp det hela. Fisk är jag också dålig på – blir ofta köpt rökt fisk av den anledningen. Men ska försöka utmana mig själv att få till fler enkla fiskrecept här framöver. Just det här receptet var ett steg i rätt riktning 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s