Köttgryta i crockpot

En köttgryta som lagar sig själv och doftar gott under hela dagen är en utmärkt söndagsmiddag! Det här receptet är från bloggen 56kilo.se men jag fick anpassa lite efter vad vi hade hemma. Gott och mört blev slutresultatet iaf!

Köttgryta i crockpot

Det är något tillfredsställande med en gryta som puttrar hela dagen och lagar sig själv. En liten arbetsinsats på morgonen är allt som behövs och resultatet blir en mört kött med mustiga rotfrukter och grönsaker. What´s not to like? Jag lagade 0,5 sats av följande recept, men när man ändå lagar så kan man lika gärna göra mycket.

Tips! Ett gott och luftigt mos att servera till får du genom att koka skalad mjölig potatis mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen stå och ånga av några minuter medan du värmer ett glas mjölk. Lägg i en klick smör samt flingsalt i kastrullen och stöt sönder potatisen med elvispens vispar (utan att ha den igång). Häll i lite mjölk i taget medan du vispar moset luftigt under någon minut.

1 kg fina och putsade grytbitar + smör att bryna i

2 gula lökar

1 vitlök solo eller några rediga klyftor

1 paprika

5 hackade soltorkade tomater el 1 redig sked soltorkade körsbärstomater (med lite av oljan)

2-3 palsternackor

2 morötter

1 ask färska champinjoner (250 g)

1 dl vatten

2 dl rödvin

4 msk köttfond el 2 tärningar

3 lagerblad (funkar även utan)

2 tsk torkad timjan

kikkoman sojasås

salt och peppar

Addera i slutskedet:

2 dl grädde

1 dl syltlök (el lite balsamvinäger)

persilja

ev HP sås

Gör så här:

Bryn köttbitarna i smör i en het panna. Häll över dem i crockpoten.

Skala löken och grovskiva den samt vitlöken. Skala och skär rotfrukterna och paprikan i grövre bitar (inte för små, då kokar de bara sönder). Skölj el putsa svampen. Lägg ner allt i grytan och häll över vatten, vin och kryddor. Lägg på locket. Sätt crockpoten på 8 timmar låg. Eller som jag gjorde, 3 timmar hög och 4 timmar låg. Rör ibland om du har möjlighet.

När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken (om den används).

När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och hackad persilja och smaka sedan av. Jag hade ingen syltlök hemma utan stänkte i lite balsamvinäger och adderade även lite HP sås.

Servera gärna med ett gott mos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s