Toscarutor på mördegsbotten

På mitt café säljer allt med tosca himla bra – och dessa toscarutor är absolut inget undantag. De försvinner i ett nafs och jag förstår varför. Bara doften kring dessa rutor får dig att dregla! Det här var med andra ord ett bra labb och därmed ett helt nytt recept för bloggen. Klart ni får receptet! 🙂

Toscarutor (på mördegsbotten)

Galet goda och lyxiga toscarutor. Mördegsbotten toppad med ett frasigt täcke av blandade nötter. Enkla att skära upp i såväl små kuber som generösare rutor. Självklart har jag varken snålat på vanilj el salt – två smaker som gifter sig bra med tosca.

Botten:

4 dl vetemjöl (240 g)

200 g tärnat smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

Toscasmet:

150 g smör

1,5 dl strösocker

0,75 dl farinsocker (funkar också med 0,5 dl sirap vilket motsvarar 70 g)

3 msk vetemjöl

3 msk vispgrädde (45 g)

1 tsk vanilsjocker

1 krm salt

250 g blandade nötter

(exempelvis 100 g flagad mandel samt 50 g vardera pekan-, pistage- och hasselnöt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft el 200 grader vanlig ugnsvärme.

Blanda mjöl, smör, socker, vanilj, bakpulver och salt till en smulig deg. Addera ägget och bland snabbt ihop till en deg. Platta till degen och låt den vila kallt ca 30 min om du har tid. Klä en mindre långpanna (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen till en botten, nagga. Förgrädda botten i ca 7 minuter. Den behöver inte få färg men ytan ska inte kännas geggig. Gör under tiden toscan.

Smält smöret i en kastrull med socker, mjöl, grädde, vanilj och salt. Grovhacka en del av de hela nötterna. Det är fint med lite ojämna bitar. Blanda ner alla nötter och fördela sedan smeten över mördegsbotten. Grädda ytterligare 12-15 minuter el tills toscan har jämn fin gyllene färg. Eventuellt behöver du rotera formen i ugnen någon gång under gräddningen. Låt svalna, och skär i valfritt stora rutor.

1 tanke på “Toscarutor på mördegsbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s