Chokladdröm

Den här kakan heter egentligen Nemesis chocolate cake och är helt galet jäkla god, en riktig chokladdröm, bakad helt utan mjöl. Jag har redan bakat den två gånger och den är inte svår, däremot avskyr jag att grädda i vattenbad då jag tycker det är ett bökigt moment. Därför har jag testat att grädda den utan vattenbad och det påverkar varken smak el konsistens, men kanske ger ett mer rough utseende.

Originalreceptet är knyckt från bloggen saltsomsocker.se

Ingen bild kommer göra kakan rättvisa! Den måste nog bara upplevas. (Kakan på bilden är ganska platt då jag även bakat muffins av smeten).

Den här satsen delade jag upp på 12 muffins och en mindre kaka på 20 cm. Kakan ovanför är bakad utan vattenbad vilket bara påverkar utseendet.

Det gick fint att baka i en muffinsplåt och vattenbad. Praktiskt helt enkelt. Men pappret lossnar inte snyggt då kakan är så krämig så det här sättet lämpar sig sämre till en finare bjudning.

Glutenfri Chokladdröm (Nemesis chocolate cake)

Tänk dig en kaka som har en konsistens av bakad mousse, krämig tryffel el ett chokladsmör som bara smälter i munnen. Där har du konsistensen. Smaken är bland det godaste i chokladväg, jag lovar! Som en superbonus är den fri från mjöl och därav naturligt glutenfri. Supergod med vispgrädde, glass el vispad vanilj crème fraîche.

Tips! Jag äger ingen springform som inte läcker in vatten, därför provade jag grädda i en muffinsplåt med muffinsformar – och det gick finfint. Men smeten är så pass krämig att den fastnar i pappret, så det är svårt att dra av snyggt. Men ska man moffa hemma i soffan i mysbrallorna för sig själv och inte bjuda kungen så spelar ju det ingen roll alls! Dessutom är det en lagom stor portionsbit som är enkel att förvara i frysen.

Gör så här:

OBS! Egentligen ska den här kakan bakas i en springform med avtagbara kanter och gräddas i ett vattenbad. Kontrollera först att din form inte läcker in vatten. Mina gör det, därför skippar jag vattenbadet – och det går utmärkt. Kanske har du däremot en ugnsform med lagom höga kanter som du kan klä med bakplåtspapper och grädda kakan i.

Chokladsmet:

350 g mörk choklad av god kvalitet 60-70%

225 g smör

Äggsmet:

5 st ägg

115 g srösocker

Sirap:

225 g strösocker

50 g vatten

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 110 grader varmluft el 120 grader vanlig ugnsvärme.

Klä en springform (24-26 cm) med bakplåtspapper. Kontrollera att den inte läcker in vatten om du vill grädda kakan i ett vattenbad. Välj annars en annan typ av form men var då beredd på att kakan är svårare att få ur formen när den är klar.

Smält choklad och smör till chokladsmeten.

Vispa ägg och socker pösigt till äggsmeten.

Koka upp en sirap av socker, vatten och salt tills sockerkristallerna smält.

Blanda försiktigt sirapen i chokladen och häll smeten i äggvispet. Blanda väl och häll upp i din form.

Slå formen mot köksbänken för att få ut luftbubblor.

Om du väljer vattenbad: vik en kökshandduk och lägg den i botten av en större ugnsform (detta förhindrar kakformen från att röra sig i vattnet). Ställ kakan ovanpå och ställ in allt i mitten av ugnen. Häll sedan hett vatten i den stora formen tills vattnet täcker 2/3 av kakans form.

Om du inte vill grädda i vattenbad så gräddar du kakan precis som vilken annan kaka som helst.

Grädda i ca 50 minuter, eller tills kakan känns fast. Låt svalna helt. Skär upp kakan med en varm kniv som du spolar av mellan varje tag för att få ut snygga bitar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s