Årets pepparkaksdeg

Första advent imorgon, vad efterlängtat! Nu drar verkligen julmyset igång och det är legitimt att frossa i glögg, pepparkakor och allt med saffran man kan komma över. Vilken mysmånad vi har framför oss, nu gäller det att njuta! Har ni tjuvstartat el börjar ni i helgen? Jag har ätit både pepparkakor, kola, saffransbulle och pimplat julmust. Och lyssnat lite försiktigt på julmusik. Men hey, man måste ju komma in i stämningen och nästan allt av det här skedde på jobbet, så vad hade jag för val? 🙂

Årets pepparkaksdeg  har basen i ett av mina gamla recept men jag har ökat på kryddningen lite grann. Mycket goda och frasiga är de! Och som ni kan se på bilden är degen riktigt lättkavlad, inga sprickor i kanterna och ingen deg som smular sönder – för let’s face it – sånt kan förstöra hela baket.

IMG_9828

Klassiska pepparkakor

Den här degen ger klassiskt kryddiga, lätt spröda och frasiga pepparkakor. Degen är ganska seg och nästan lite hård när den är kall vilket gör den lätt att kavla. Inga sprickor eller smulor i degen här inte!

175 g rumsvarmt smör

1,5 dl grädde

1,5 dl mörk sirap

225 g mjukt farinsocker

3,5 tsk malen kanel

3,5 tsk malen ingefära

2,5 tsk malda nejlikor

2 tsk nystött kardemumma

600 g vetemjöl

1 msk bikarbonat

Gör så här:

Smält smöret med sirap, grädde, farinsocker och kryddor i en kastrull. Låt det koka upp och dra av från värmen. Låt svalna och blanda ner vetemjöl och bikarbonat. Låt degen vila i kylen över natten. Kavla tunt, stansa ut kakor och grädda i 5-7 minuter i ca 200 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s