Dubbelbakad potatis och fläskytterfilé i grym sås

Jag kan nästan inte publicera bilden på dagens underbara middag för den gör den inte rättvisa. Ni vet, mörkt ute (dvs dåligt ljus inne och ute), hungriga gäster, trött kock och stress. Då måste en mobilbild tagen i ett mörkt vardagsrum få duga. Hur som helst, dagens ljuvliga middagstips kommer inspirerat från Matplatsen.net

IMG_9746

Farsdagsmiddagen! Lite vitlöksbaguette med persilja råddade jag också ihop efter önskemål från sambon.

Världens godaste fläskfilégryta

Riktigt mört kött i en ljuvligt gräddig och god sås.

4-6 port

ca 1 kg fläskfilé

smör att steka i

salt & peppar

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

4 dl grädde

100 g philadelphiaost

2 msk oxfond

2 msk rött vin

2 msk cognac eller whisky

1 msk kikkoman soja

chiliflakes

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn skivorna i smör så de får färg på båda sidor. Lägg dem åt sidan. Lägg i en klick smör och rör runt så all god steksky blandas. Lägg i lök och vitlök och stek dem glansiga. Häll på vin, cognac, grädde, philadelphia, soja och fond. Låt puttra 5-10 min till såsen blivit riktigt krämig och god. Lägg i fläskfilén och låt puttra ytterligare ca 5 minuter. Toppa med chiliflakes och servera!

Dubbelbakad potatis

Ta den bakade potatisen till nya, krämiga höjder. Riktigt gott!

4 bakpotatisar

ca 2 dl riven smakrik ost

ca 1 dl crème fraiche

1 näve finhackad persilja

ca 25 g smör

flingsalt

1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° (varmluft el vanlig ugnsvärme). Nagga potatisarna runt om och baka dem mjuka i ugnen i ca 1 timme. Dela potatisarna och gröp ur innehållet och lägg i en skål, spara ca 0,5 cm runt om så att skalet inte går sönder. Blanda potatisen med ost, crème fraîche, persilja, smör och vitlök, smaka av med salt. Fördela röran i potatisskalen och ställ halvorna i en ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s