Glad påsk!

Glad påsk! Hur firar ni i år?

Vill passa på att tacka er för att ni alltid är så fina och uppmuntrande. Varje vecka får jag peppande kommentarer och mail som verkligen värmer gott!

I år passar jag på att busa till påsken med en efterlängtad tjejhelg i både Göteborg och Malmö med två helt olika gäng. När jag kommer hem väntar mamma och pappa här så jag får verkligen det bästa av det bästa den här påsken. Brorsan har också kommit på besök i början av veckan så jag har inget att klaga på!

Eftersom jag är iväg blir det lite knappt med påskbakningen, men en pavlova tårta med hemlagad passionscurd och vaniljgrädde vore inte helt dumt att duka fram. Vad associerar du påsken med för godsaker? Hos oss är nog memma (finsk påskdessert på råg) det viktigaste. Om mamma fick välja så vore pasha (rysk påskdessert med kvarg/färskost,  kanderad frukt samt mandel) också självklart men hon är nog ganska ensam om den önskan. Mignon ägg fick vi alltid av farfar som små, och jag vill fortfarande leta chokladägg fast jag är 31 år gammal, haha! Tur att jag kan göra det med sällskap av Wilton i år….

Kika in i arkivet med hjälp av kategorierna så är jag säker på att du hittar inspiration till gottebordet, vare sig det skall vara godis eller något något chokladigt, syrligt eller saffransgult bakverk.

Och några kokta ägg ska vi självklart duka fram på det salta bordet! (I övrigt är vi lite dåliga på typisk påskmat, vad äter ni?). Kanske med inspiration från det här urklippet? (ICA buffé). Tipsa gärna om du sitter inne på god topping till ägghalvor!

IMG_1901

Jag har alltid kokat perfekta hårdkokta ägg med krämig gula enligt samma metod: Lägg försiktigt ner kylskåpskalla ägg i sjudande vatten (precis under kokpunkten) med hjälp av en sked och klocka exakt 8 min. Kyl genast ner i kallt vatten några minuter. Lika goda nygjorda som dagen efter (kylskåpskalla). Det roliga är att tidningen har gjort ett mastodont äggkokar-test och kommit fram till att det här faktiskt är den ultimata metoden.

Om du nu inte vill frossa i onyttigheter så tänkte jag tipsa om lite bättre snacks:

Först ut ett saltigt snack som definitivt väckte min uppmärksamhet i ICA buffé; kokoschips med tamari. Trodde på riktigt inte att det här skulle smaka bra men vet ni – det gör det, våga prova! De funkar rakt upp och ner, men annars som sallads- eller sopptopping.

IMG_1807

Chokladfyllda hallon behöver inte alls bli onyttigt. Hur mörk choklad vågar du använda? Jag tog 85%, men det finns 70% choklad med mild smak som du kan använda om du inte är så förtjust i bitter choklad. Smält chokladen, häll över i en spritspåse och fyll färska hallon. Låt stelna i kylen.

IMG_1828

Vanilj- och flingsalt kanderade valnötter är helt magisk gott. (Lätt att själv välja hur mycket socker man vill ha på). Förbered dig på att inte kunna sluta äta! Smält strösocker i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Häll på lite vaniljsocker och vänd snabbt runt valnötter. Toppa med flingsalt och låt stelna på bakplåtspapper. Lossa från varandra och servera. Även riktigt goda att grovhacka och använda som desserttopping på glass, mousse el brownie exempelvis. (Här kan jag meddela att jag försökte göra en nyttigare variant av kanderade valnötter med kokossocker men det gick inte så bra, blev mest kletigt eller bränt).

Fler tips!

Förutom rawfoodbollar i olika varianter så mumsar jag även på är chokladdoppade havre- el rågpuffar, riskakor och bananskivor toppade med kokos. Då använder jag förstås mörk choklad mellan 70-90 % kakaohalt. Ibland är de sistnämnda även sammansatta med jordnötssmör. Frysta vindruvor är en annan favorit. Kombon tre russin, en ruta mjölkchoklad och 1 sötmandel är också magisk! Att doppa osvavlade aprikoser eller färska dadlar (ev fyllda med något) i lakritspulver är ett supersnabbt och bra snack.

Har du nyttiga snack-tips att dela med dig av så släng iväg en kommentar!

2 tankar på “Glad påsk!

  1. Therese

    Bananglass. Lätt frusen banan och frusna bär + lite fil/yughurt/kvarg. Moxa, voila nyttig glass för stora och små 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s