Chokladcheesecake

Jag har ett galet chokladsug hela tiden. Och det måste ju onekligen stillas. Det är där dagens recept på chokladcheesecake kommer in i bilden. Ljuvligt chokladig, ni måste nog prova själva helt enkelt!

Receptet är ur den här boken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild på cheesecaken ur boken ↓…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…och så min tarvliga mobilbild. Men visst ser den ju god ut!

IMG_3334

Den här cheesecaken har så god och fyllig smak att någon smaksättning känns ganska onödig. Men ibland vill man kanske variera sig. Apelsinskal, lakritspulver, kanel, kardemumma, nötter eller pepparmyntsolja kanske kan vara något för den experimentsugna?

Chokladcheesecake

Chokladig och krämig med fin balans mellan sötma och syra. Botten är som ett mellanting av mördeg, sockerkaka och kladdkaka medan fyllningen är krämigt slät och fyllig i smaken utan att bli för sliskig. En tårta för chokladälskare!

OBS! I boken står det 0,5 dl socker i fyllningen men nästa samma recept finns hos Mitt Kök, där sockermängden är 1,5 dl. Prova dig fram eller välj mellanvägen; 1 dl!

Botten:

200 g smör

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 nypa salt

Fyllning:

200 g mörk choklad 70 %

300 g färskost, typ Philadelphiaost

3 ägg

0,5-1,5 dl strösocker (jag tog 1,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

2 msk kallt espressokaffe eller starkt gott kaffe

Garnering:

Kakao, blommor, flisad choklad eller smält choklad till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa smör, socker, vaniljsocker, mjöl, kakao och salt till en tjock jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en teflonspringform (ca 24 cm i diameter) och smörj kanterna med smör. Fyll i smeten och jämna till ytan och ställ in formen i kylen.

Hacka chokladen och smält den i mikron på låg effekt, rör om emellanåt så att inte chokladen blir bränd. Mixa ihop Philadelphiaost, ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen, grädden och kaffet, mixa till en slät massa. Ta fram formen ur kylen och häll i smeten. Sätt in kakan i ugnen cirka 55 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ in kakan i kylen ett par timmar. Skrapa chokladen till flisor med hjälp av en vass kniv eller smält choklad att ringla över. Du kan också bara pudra kakao över kakan och garnera med en blomma.

6 thoughts on “Chokladcheesecake

 1. Camilla

  Hej! Hittade samma recept på recept.nu, men där står det 0,5 dl socker i fyllningen, medan du har skrivit 1,5 dl. Vet du vilken som stämmer? Jag har inte boken, så kan inte kolla själv. Vore tacksam för svar!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jamen vad tusan! Det står 0,5 dl i boken, frågan är vad jag har bakat med? Men jag redigerar i inlägget nu. Tack för att du är uppmärksam, klantigt av mig 🙂

   Svara
   1. Johanna Inläggets författare

    Men vet du vad. Jag har bakat med 1,5 dl socker! Samma recept finns hos Mitt Kök och där står det 1,5 dl. Är rätt säker på min sak nu! Du får provsmaka dig fram, kanske gå den gyllene medelvägen på 1 dl? 🙂

 2. Camilla

  Det kanske är en smaksak bara 🙂 Men tänkte att det kanske blir väldigt sött om man har 1,5 dl socker?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s