Panpizza

Hemma på Åland bjöd jag över några tjejkompisar på en plåt panpizza och sallad. Perfekt mat om man vill ”komma undan” massa köksjobb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gjorde två olika fyllningar på pizzan; crème fraîche, getost, honung, valnötter och rosmarin prydde halva pizzan och den andra delen blev en mer traditionell variant med pizzasås (köpt), rökt skinka, buffelmozzarella, små tomater och riven hårdost, oregano och färsk basilika. Mättande och gott! Nötter och riven ost skickar jag in i ugnen efter halva tiden – för att slippa brända nötter och knaprig ost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Receptet på botten är från Allt om Mat.

Panpizza botten

Tjock, luftig, brödig och mättande. Toppa med valfri pizzatopping. Jag lägger riven ost och eventuella nötter på först efter halva gräddningstiden.

1 långpanna = 4 portioner

o,5 tsk salt

2,5 dl ljummet vatten

1 msk olivolja

1 msk bakpulver

25 g jäst

2 krm socker

6-7 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och socker.

Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta till en slät deg. Strö över lite mjöl och ställ att jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.

Smörj formarna eller formen med olja. Kavla ut deg till 2 eller 1 pizza i samma form som formarna och lägg i botten att jäsa ca 30 min.
Lägg på önskad fyllning och grädda i 225° ca 20 min. 

3 tankar på “Panpizza

    1. Johanna Inläggets författare

      Hej, men vad trist. Min blev så luftig och fin. Svårt att svara på, kan bero på flera saker förstås, död jäst, för mycket mjöl, för lite jäsning, för lång gräddning, för utplattad botten…. Receptet är från Allt om Mat där alla recept också provlagas innan tryck vilket tyder på att det stämmer eftersom det även gjorde det för mig. Bakning är många gånger kemi – bättre lycka nästa gång!

      Svara
  1. Pingback: Middagstips + fredagsgotte | en smaksak

Lämna en kommentar