Chokladtårta

Den här chokladtårtan är nära nog perfektion för mig. Jag har svårt för tårtor med för tjocka bottnar och bara en fyllning som återkommer genom och runt hela tårta, det blir liksom lite tråkigt. Därför har jag tagit fram den här godingen som innehåller tunna saftiga bottnar och är fylld med en chokladfrosting, en vanillfrosting, god aprikosmarmelad och klädd i chokladgrädde. Den har liksom allt.

Tårtan är ett hopplock från olika recept samt egna provlagningar. Den är lätt att lyckas med, lätt att skära bitar ur och den går bra att frysa ner. Sa jag att den är galet god? Den checkar alla boxar helt enkelt!

Chokladtårta (Johannatårta!)

Det här är en riktig Johannatårta, helt i min smak. Tunna saftiga chokladbottnar, chokladfrosting, smakrik aprikosmarmelad – som piggar upp, vaniljfrosting – som lättar upp och bryter av mot all choklad och så är den spacklad i chokladgrädde som är min nya favorit då den går blixtsnabbt att vispa samman. Det bästa är att tårtan dessutom går finfint att frysa ner om man får rester. Spritspåsar och en palett är bra att ha till hands. Jag gillar nämligen att spritsa ut fyllningarna då det ger ett lättare och jämnare handlag och resultat.

Tips! Jag använder en aprikosfyllning från Valio som jag får tag på via jobbet. Den finns nog inte att köpa i mataffären. Men det viktiga är att du väljer en fast sylt med mycket smak så gör din research och smaka dig fram.

Chokladbotten

Tung och saftig botten som med lite precision går bra att skära i tre tunna bottnar. Jag tar hjälp av en tårtskärare. Botten går bra att förbereda och frysa in.

165 g vetemjöl

225 g strösocker

60 g kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

ca 0,5 tsk salt

1,5 ägg (2 små el 1 stort går säkert också bra)

175 g mjölk

90 g matolja

150 g varmt bryggkaffe

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft el 200 grader vanlig ugnsvärme.

Klä en springform på 24 cm med bakplåtspapper.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda samman de blöta ingredienserna i en annan skål. Visps försiktigt samman dem och häll den lösa smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter el tills ytan känns fast och provsticka kommer upp torr. Låt svalna. Skär i tre lika tunna bottnar. Det gör ingenting om den översta delen är lite rundad på toppen, den behöver inte vara spikrak.

Chokladgrädde

Luftig, god och lättsam grädde att spackla tårtan med.

2,5 dl vispgrädde

65 g florsocker (ca 1 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa samman ingredienserna i en bunke och ställ i kylen ca 15 minuter. Vispa sedan upp till en fast grädde med elvisp. Fyll en spritspåse.

Chokladfrosting

En stabil fyllning i tårtan som förstärker den goda chokladsmaken.

75 g mjukt smör

150 g philadelphiaost

2 dl florsocker

15 g kakao (ca 2,5 msk)

0,5 tsk vaniljsocker

en nypa salt

25 g smält mörk choklad 70 %

Gör så här:

Vispa smör och färskost fluffigt några minuter. Tillsätt siktat florsocker, kakao, vaniljsocker och salt och vispa ytterligare några minuter. Vispa ner den smälta chokladen. Fyll en spritspåse.

Vaniljfrosting

Jag älskar att kombinera chokladbakverk med grädde. Därför är den här frostingen med!

1 dl vispgrädde

100 g mascarpone ost

50 g philadelphia ost naturell

1-2 tsk florsocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa samman ingredienserna till en krämig frosting med elvisp. Fyll en spritspåse.

Syltlager

Smakrik fast sylt, ca 2,5 dl, el såpass att du får ett 0,5 cm tjockt och täckande lager. Jag använder smakrik aprikosmarmelad men du kan ta den sylt du gillar men förslagsvis en som ”piggar upp lite” och passar med choklad.

Garnering

Strössel el bär och mynta exempelvis

MONTERING!

Lägg tårtbottens understa del på serveringsfatet som du vill använda. Lägg remsor av bakplåtspapper strax under kanten på botten som ”spillskydd”.

Spritsa en ring längs ytterkanten av botten med chokladgrädden, det blir som ett skydd för att ingen fyllning läcker utanför och förstör spacklingen senare.

Spritsa ut all chokladfrosting över botten och jämna till den med en vinkelpalett.

Lägg på mellandelen av botten och spritsa återigen en skyddskant av chokladgrädden. Spritsa el bred ut sylten. Spritsa ut vaniljfrostingen och bred försiktigt ut den jämnt. Lägg på den sistan delen av botten, det gör ingenting om den är lite rundad på ovansidan.

Börja med att jämna till chokladgrädden på sidorna. Fyll sedan på på toppen av kakan och arbeta dig neråt med hjälp av en palett. Dags att garnera kakan! Enkelt och lekfullt blir det med lite strössel. Vackert och proffsigt blir det med olika bär och mynta exempelvis. Tårtan går bra att förbereda helt klart dagen före. Låt den stå i kylen under natten. Rester går alldeles utmärkt att frysa ner.

4 tankar på “Chokladtårta

 1. Linda Levina Johansson

  Wow! Äntligen har jag då också kanske hittat en tårta som verkar vara värd både all tid, ansträngning & pengarna det kostar att baka den! Ser riktigt underbar ut…😋
  Jag är inte mycket för tårtor annars, den enda jag äter är min egengjorda prinsesstårta (dock så brukar jag köpa marsipanlocket färdigt, såå himla duktigt är jag inte & anser inte heller att man MÅSTE göra allting själv från grunden, speciellt inte när det gäller bakning av sötsaker! 😂)

  Jag hoppas du kan hjälpa mig med en sak, då din blogg dök upp när jag nu desperat sitter & googlar på ”hur fan ska man dosera Apotekets pepparmyntsolja? Den är ju fruktansvärt stark!”
  Jag såg att du rekommenderade just denna produkt om man var ute efter en bra mintsmak.

  Ok… bra mintsmak är det ja, men herregud bara att doppa tungspetsen i EN ENDA UTHÄLLD DROPPE så domnar hela munnen bort.
  Men mitt första (dyra!) alternativ var heller inte bättre så nu bryter jag snart ihop (så mycket illa har hänt i mitt liv på sistone 😭), som var Dr Oetkers sk ”pepparmintsarom” & DEN varken luktar el smakar det minsta av mint, bara någon obeskrivlig äcklig smak…

  Och DET får mig att undra om den flaska jag köpte är ett måndagsexemplar, då alla andra tycks känna både mintsmak ( = lukt) & även anser att den är god… Men visserligen har ju massor av människor även köpt Apotekets pepparmyntsolja OCH kunnat använda den i sin bakning varje jul?!

  Jag fick ingen kartong el några instruktioner med ”på köpet”, en av de anställda lyckades plocka fram en liten brun glasflaska ur kylskåpet & det var allt…

  Och nu sitter jag här som en idiot och undrar hur jag ska kunna förstärka mintsmaken på den tänkta glass jag skulle ha gjort för några timmar sedan…Enkel glass gjord på 5 dl vispgrädde, 1 burk sötad kondenserad mjölk, vaniljpulver + lite vaniljsocker, hackade After Eight bitar + lite mer hackad choklad (funderar på att försöka våga blanda liiite mörk choklad i, men vanligtvis är all för besk, After Eight är den enda ”mörka” choklad jag kan äta! 🙄😂)

  Men jag vill verkligen känna smaken av en god mintchokladglass! Kanske borde jag göra en separat chokladglass & blanda med vaniljmintglassen? Men jag vet ju inte ens hur fan jag ska kunna dosera denna fruktansvärda pepparmyntsolja! 😢

  Snälla hjälp mig! (Så jag hoppas verkligen att du ser detta inlägg, jag har ingen annan jag kan fråga, Apotekspersonalen tycktes knappt veta själva att de hade några få flaskor i lager, än mindre hur man ska dosera den… 😟)

  Mvh, Linda Levina

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej!
   Önskar jag kunde säga “att du ska ta exakt så här många droppar av apotekets olja” men jag har själv märkt att styrkan varierar från flaska till flaska tyvärr. Men vi snackar nog kanske 1-2 droppar till din sats glass. Så absolut inga teskedsmängder! Om din flaska inte har droppfunktion så häll över i en flaska som har det el använd en liten spruta att dosera med el häll över pyttelite i korken och försök droppa ut därifrån. El fiska upp oljan med ett kryddmått och fyll det bara till 1/3. Har man väl överdoserat mint så är det lite kört…. Och du ska inte smaka direkt på apoteksoljan, den är för stark! ☺️

   Hoppas du fick fick nån slags hjälp nu.
   Lycka till! ✌️

   Dr Oetkers mintolja använder jag inte själv då jag mest tycker att den smakar svag tandkräm.

   Svara
   1. Linda Levina Johansson

    Hej!
    Tusen tack för ditt snabba svar!
    Jo, jag märkte att det inte kändes så kul i munnen efter att bara ha fått i mig pyttelite av en enda droppe, som jag kunde droppa ur flaskan & ner på min hand (just för att kunna känna smaken innan jag förstörde glassen t ex, speciellt med tanke på hur fruktansvärt illa Dr Oetkers ”arom” smakar + att jag var tvungen att få veta hur stark den var efter ha läst varningar om just pepparmyntsolja på nätet… 🥹)

    Och inte hade jag ju minsta aning om att Apotekets olja kunde vara så extremt stark, jag har ju alltid sett den där lilla bruna flaskan varje år, i Apotekets egen reklam för julbaket i åratal!

    Alltså tycker jag att rätt många människor borde ha använt sig av just denna olja vid det här laget, eller är det ingen som längre köper saffran & senap mm på Apoteket till jul & använder denna olja när de bakat sina mintkyssar & annat? 😳🙄😀
    Men NOLL OCH INGENTING (annat än ditt blogginlägg) när jag googlade i timmar… 😟

    Jag tycker faktiskt att det borde stå en varning på flaskan, så att ingen vuxen/läskunnig åtminstone riskerar att smaka av med en rejäl dos… 😟
    Och varför anger inte ett bolag som Apoteket (som visserligen inte längre ägs av staten men ändå!), några som helst instruktioner angående bl a dosering/antalet droppar till en viss mängd osv PÅ FLASKAN (för jag fick iallafall ingen kartong el nåt annat med på köpet!)
    Och man behöver verkligen få veta hur många droppar man kan använda till en viss mängd, utan att allt blir oätligt & totalt förstört så det bara är att slänga, för hur ska man kunna veta i förväg hur stark smaken är & om den alltid är lika stark…

    Känns bara så fel & konstigt. Det värsta är dock att jag har så lätt för att känna ”mögelsmak”/lukt (vet ej hur jag ska beskriva lukten men den är så stark & konstigt nog så luktar äkta läder ofta ”mögel”, liksom citrusfrukter & bananer, kanske för att de besprutas så hårt? Men de flesta kallar väl lukten för typ ”unken källarlukt” även om jag inte direkt för den kopplingen, men dock har det inget med mögeloststanken att göra! 😂) & tyvärr kände jag t o m den jäkla mögellukten=smaken i munnen långt efteråt, trots att det var en sån ytterst liten mängd jag fick på tungan.

    Men just att känna mögelsmak/lukt när det gäller mintsmak så finns det faktiskt en förklaring, vilket ena (?) författaren till boken ”Matmolekyler”, Lisa Förare Winbladh, har skrivit en väldigt intressant artikel om!

    Något som jag verkligen blev överlycklig av att en dag råka snubbla över på nätet, då det innebar att det INTE bara var jag som inbillade mig att denna ”mögelsmak” existerar, men som nästan ingen annan tycks känna… 😟

    Men så är jag både en sk supersmakare & har ett ibland FÖR bra luktsinne, för det är inte alltid en fördel att kunna känna alla tänkbara dofter, när man verkligen inte vill känna något annat än något som för tankarna till allt gott & trevligt man kan äta & inte tvärtom… 😢

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s