Carnita

Taco på nytt sätt! Prova det här långkoket nästa gång ni ska äta tacos, det är grymt gott! Och lite roligt är det att det kokas i…*drumvirvel*…coca-cola! Ett givet samtalsämne kring bordet. Klart på 3 timmar, utan större ansträngning än att röra lite i grytan.

Originalreceptet hittade jag i en av Jonas Crambys böcker som heter Texmex från grunden.

IMG_0385

Det här sötkryddiga kletiga köttet moffar vi i oss på gott bröd med bakad sötpotatis och koriander/lime yoghurt som tillbehör. Maaaaah vad gott!

IMG_0386

Carnita

Carnita betyder litet kött. Det här fläskköttet kokas i coca-cola och kryddor till en mör, kletig köttmassa som blir otroligt god i tacosammanhang med majstortilla, guacamole, mangosalsa, picklad rödlök, bakad sötpotatis, koriander, gräddfil……

1 kg fläskkarré utan ben

1 msk paprika krydda

1,5 tsk smoked paprika krydda

0,5 msk nymalen svartpeppar

1 tsk malen spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

5 vitlökskryddor

1 msk Kikkoman soja

saft av 1 apelsin

saft av 1 lime

0,5 liter coca cola (inte light eller zero)

flingsalt efter smak

Gör så här:

Skär köttet i små bitar och massera in de torra kryddorna i köttet. Blanda ner finhackade vitlöksklyftor, soja och citrussaft. Låt marinera minst en timme (men gärna över natten om du har tid). Ta upp köttet ur marinaden och stek köttet tills det får färg i olja. Häll i resten av marinaden och täck köttet med coca cola. Låt puttar under lock i ca två timmar. Ös på med mer av colan allt eftersom. Rör då och då. Mot slutet av koktiden ska det bli en mör, kletig massa. Smaka av med flingsalt.

4 tankar på “Carnita

 1. Johanna

  Köpte Crambys bok på bokrean och har tänkt sen dess att jag ska testa det här receptet men det har inte blivit av än. Nu MÅSTE jag testa det! 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Jag funderade själv på det men min crockpot släpper inte ifrån sig nån vätska så jag har svårt att tro att man får samma klibbiga och kletiga resultat, jag tror det blir vattnigt. Eventuellt om man kör mycket längre tid och lyfter av locket?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s