Chokladglass med kanel & grattis alla Johannor ♥

Det här receptet hittade jag på nätet för många år sedan. Insåg att det var länge sedan sist och att hemlagad glass hör sommaren till. Dessutom så har jag NAMNSDAG idag, så vi passade precis på att smygfira! 🙂

Chokladglass med kanel

Enkelt och gott recept. Det här är ingen gräddglass men kanelen ger den en fyllig och rund smak.  För att slippa isig glass utan en glassmaskin till hjälp måste man vispa glassmeten med jämna mellanrum. Vill man så kan man hacka ner ljus eller mörk choklad på slutet av  tillagningen, medan den fortfarande är mjuk nog att röra i. (Eller så toppar man med riven choklad, som jag gjort på bilden).

(Jag passade på att labba lite med receptet. Till den övre delen av receptet använde jag kokossocker och till den nedre blandade jag xylitolsocker och stevia- som jag mätte upp). 75 g strösocker motsvarar ungefär 5 msk.

4 dl helmjölk eller gräddmjölk

75 g socker

en nypa salt

0,5 tsk kanel

Låt dessa ingredienser puttra 5 minuter i en kastrull.

1 dl helmjölk

3/4 dl kakao

Blanda ihop och häll ner i kastrullen. Låt tjockna utan att koka. Låt svalna en aning.

2 ägg

75 g socker

Vispa fluffigt och rör ner i kastrullen. Värm till 82 grader eller kokpunkten. Vispa blandningen tills den är ljummen. Låt kallna i kylen. Häll över i en plastbunke (ju större och plattare desto kortare tid krävs det i frysen). Vispa smeten varje timme med elvisp tills den tjocknat ordentligt, låt den sedan stå i frysen tills den blivit glass. Ät gärna samma dag, då är den som godast!

Tips! Leila gör riktigt god chokladsemifreddo, (som inte kräver vispande efter infrysning). Recept finns här. Nutellan kan uteslutas om man vill och Cointreau kan bytas mot Rom eller Kahlua.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s